Del 19 de febrer a l’11 de març fes la teva proposta per participar als Pressupostos Participats

Acte final bibliocursa 9-2-18

Els veïns de Vilobí d’Onyar construeixen propostes col·lectivament pel procès participatiu del 2018.

Una quinzena de veïns i veïnes han assistit a la sessió informativa sobre els pressupostos participats celebrada el dijous 15 de febrer a les 19:30 a Can Roscada. En la mateixa sessió s’ha fet un taller de propostes.

La sessió s’ha realitzat a Can Roscada amb la presència de l’alcaldessa, Cristina Mundet, el regidor d’urbanisme, Quim Vivas i Daniel Tarragó com a representant de l’empresa Neòpolis que gestiona els pressupostos participats.
L’objectiu de la jornada ha estat triple: per una banda s’han valorat les votacions del 2017, s’ha explicat com i quan es faran les votacions aquest any i s’ha acabat fent un taller de propostes col·lectiu. Mentre es feia aquest taller els assistents han pogut gaudir d’un petit refrigeri.
Una de les principals novetats de la segona edició dels pressupostos participats, és que la xifra ha augmentat de 25.000 a 30.000€. A més, s’ha incorporat la pàgina web www.participavilobidonyar.cat per poder votar també online.
L’any passat es feia una proposta per llar, aquest any les propsotes poden són individuals.
Les votacions començaran el 19 de febrer i s’allargaran fins l’11 de març. Durant aquests dies les persones empadronades, o que treballen al municipi podran fer propostes seguint les següents condicions:

– Ser inversions d’interès públic
– Donar resposta a una necessitat concreta
– Ser de competència municipal
– Ser tècnica i econòmicament viables
– Respectar el marc jurídic legal i contradir els diferents plans municipals aprovats
– No poden ser subvencions o ajuts a entitats i/o col·lectius
– Cap proposta pot superar els 30.000€
Tot i que només es rebrà una butlleta per llar, al costat de cada urna s’en podran agafar més. Les urnes seran, a partir del dilluns 19 a: l’Ajuntament, la biblioteca, l’espai jove, l’escola Josep Madrenys, el CAP, Can Ginesta, la farmàcia Puigverd, l’estanc Montserrat Daunis, Can Marcel (de Sant Dalmai) i Can Berto (Salitja).
Al 2017 es van recollir 87 vots i donat que els vots eren per llar i que al municipi hi ha una mitjana de 2’8 persones per llar es pot dir que aquests vots representen 243 ciutadans.
La proposta guanyadora de les votacions dels pressupostos participats 2017 va ser la Plantació d’arbres i fer un bon camí per anar al CAP des del poble (21.700€ IVA inclòs).
La tercera proposta també va ser guanyadora (la segona sobrepassava amb la primera els 25.000€) la de Instal·lació d’una font a la zona exterior de la Llar d’Infants i l’Escola (2.500€ IVA inclòs).
La setena proposta va resultar també guanyadora (la quarta, cinquena i sisena amb les dues guanyadores anteriors sobrepassaven els 25.000€). La proposta fa referència a la Millora de les condicions de les gàbies d’animals recollits (600€ IVA inclòs).
El total de les tres propostes resultants de la votació puja un import de 24.800€ (IVA inclòs).

Des de l’empresa Neòpolis que coordina la campanya dels Pressupostos Participats, s’ha valorat molt positivament la implicació de l’Ajuntament perquè abans d’iniciar un nou procès les tres propostes anteriors ja s’han materialitzat.

Del taller de participació han sorgit propostes com:
– Rètol lluminós a l’entrada del poble amb informació municipal
– Una “columna de la informació” que consisteix en un tòtem perquè les entitats puguin penjar-hi cartells
– Equipar millor la via verda amb papereres, bancs i una millor il·luminació en punts específics (com l’anella verda), o arrenjar alguns punts determinats de la via verda que quan plou s’hi fan basses i rellisquen
– Una pista de pàdel
– Un sistema per vigilar que no es corri a la carretera que travessa Sant Dalmai
– Senyalització de masos
– Posar il·luminació led al teatre
– Senyalitzar amb reflectants les entrades de camins i camps per evitar que els cotxes xoquin amb les pilones de formigó a la nit