L’Ajuntament de Vilobí d’Onyar ha apujat les taxes de la Llar d’Infants El Patufet, en el marc del darrer ple municipal, celebrat el passat dijous 14 de maig. La moció va ser aprovada per 7 vots a favor i 4 en contra durant la sessió extraordinària via telemàtica, que es va poder veure en directe pel canal de Youtube municipal.

El motiu d’aquest augment és el dèficit de gairebé 90.500€ anuals generats per la Llar d’Infants. Els preus s’havien mantingut igual des del 2012, fet que ens els darrers anys suposava que les tarifes de Vilobí d’Onyar fossin les més econòmiques de tota la comarca. Malgrat l’augment aprovat, El Patufet segueix sent el centre de La Selva amb els preus més baixos.

També s’han incrementat considerablement els descomptes a la Llar d’Infants. D’aquesta manera, les famílies que tinguin dos o més germans matriculats, famílies nombroses o monoparentals o infants amb discapacitat passen d’una rebaixa d’un 5 a un 15%.

Les noves taxes -que podeu veure al quadre adjunt- són d’aplicació a partir del curs vinent (2020/21), sempre i quan es pugui donar el servei.

Segons ha explicat l’alcaldessa, Cristina Mundet, “som conscients que el moment no és favorable, però davant la imminència de les preinscripcions, que es fan ara, no es pot demorar l’aprovació ja que llavors no es podrien aplicar fins el setembre del 2021. Les necessitats del municipi no s’aturen i hem de seguir treballant”.

En aquest sentit, ha recordat que “en el ple extraordinari del 2 d’abril vàrem aprovar l’Ordenança de Subvencions i Ajudes Socials, amb la qual s’ha ampliat molt el ventall de les persones que s’hi poden acollir. Precisament es va fer pensant en les conseqüències de la COVID-19 i en ajudar els nostres veïns el màxim que fos possible”.

La regidoria d’Educació portava mesos treballant en reduir el dèficit de la Llar d’Infants de la millor manera possible i sense que es veiessin afectats cap dels serveis que s’ofereixen.

És per això que el passat mes de febrer, en una reunió de l’AMPA amb la presència de la regidora i l’alcaldessa, es va presentar la proposta inicial de l’Ajuntament: s’optava per eliminar franges horàries i establir una quota única de 120€ (P1 i P2) i 150€ (P0). D’aquesta manera, establint només quotes úniques es podria rebre la subvenció de la Generalitat, fet impossible amb les franges horàries.

L’AMPA, però, va presentar una instància uns dies després demanant que es reconsiderés la proposta i es mirés de fer l’augment d’una altra manera, ja que consideraven que s’estava fomentant deixar els fills més estona a la Llar d’Infants.

“Vam acceptar la proposta de les famílies”, ha assegurat la regidora, Sandra Ros. “Fins i tot un dia abans del ple, l’alcaldessa i jo, ens vàrem tornar a reunir de forma telemàtica amb l’AMPA i les famílies que hi eren van entendre perfectament aquesta mesura”, ha afegit abans de dir que “hi ha una despesa que s’ha d’intentar rebaixar perquè el dèficit és molt elevat. Entenem que estem vivint un moment molt delicat però hem de seguir treballant. Les noves taxes s’havien d’aprovar el passat mes de març, però amb l’entrada a l’estat d’alarma no es va poder celebrar el ple”. “Les famílies no han de patir, igual que no s’està cobrant ara, no es cobraran les noves taxes fins que no es pugui oferir el servei”, ha conclòs.

Acceptant la proposta de l’AMPA, doncs, l’augment ha hagut de repercutir totes les franges. I és que ha estat la manera més justa per a tots els usuaris i l’única que ha permès -tot i que mínimament- pal·liar una mica la pèrdua de la subvenció de la Generalitat. Malauradament, tot i l’ajust de preus, el dèficit provocat per la Llar d’Infants disminuirà lleugerament, però no desapareixerà. La intenció amb aquesta mesura és que no augmenti.

Com a exemple, el curs 2018-19, el darrer que ha quedat tancat, només les despeses de personal i de tenir les instal·lacions obertes són de 214.120,69€ anuals. En aquest exercici, hi havia un total de 72 alumnes, però només se’n van poder subvencionar 56, segons els requisits marcats per Educació. En conseqüència, s’han de rebre 49.000 euros de la Generalitat. D’altra banda, l’ingrés generat per les quotes que paguen les famílies va ser un total 74.661,50 €. Per tant, el dèficit d’aquell curs va ser de 90.459,19€, que ha hagut d’assumir el municipi, igual que ens els exercicis anteriors.

Paral·lelament, cal recordar que des de l’any passat s’aplica una nova reducció de l’IRPF, mitjançant la qual a les mares treballadores amb fills menors de 3 anys escolaritzats en llars d’infants se’ls pot retornar fins a 1.000 euros anuals.

D’aquesta manera, se’ls aplicarà aquesta deducció a les mares que treballin, ja siguin assalariades o autònomes, per cada un dels fills menors de 3 anys, independentment que sigui un altre progenitor qui hagi pagat les mensualitats de la llar d’infants.

Només s’ha de demanar a la llar d’infants que ompli el model 233, disponible a la web de l’Agència Tributària. Els responsables del centre -en cap cas els pares- hauran d’omplir el document amb el nom i el DNI dels dos progenitors, els mesos complets que l’infant ha estat escolaritzat a la llar d’infants i l’import que s’ha pagat mensualment. A la declaració de la renda apareixerà una casella que caldrà marcar si es té dret a la deducció i la llar d’infants ha tramitat correctament el model 233.