Projecte de conservació de la geodiversitat i biodiversitat del Volcà de la Crosa

Aquest any 2023 l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar ha rebut 6.700,77€ de la Diputació de Girona a través de la subvenció per al desenvolupament d’actuacions, de conservació del patrimoni natural per Ajuntaments, per fer accions de conservació de l’espai natural de la Crosa.

L’afluència de gent al Volcà de la Crosa s’ha intensificat molt en els darrers anys, i ha entrat en conflicte amb els usos més tradicionals d’aquest espai, que és l’activitat agrícola. La presència de visitants al Volcà ha derivat en diverses pressions, com la intrusió en propietats privades, la intrusió en activitats econòmiques agrícoles, el vandalisme, la contaminació de l’espai i l’ús de l’espai per fer-hi activitats recreatives (ciclisme, passeig d’animals domèstics, pícnic o altres).

Per aquest motiu s’han realitzat diverses actuacions amb l’objectiu de conservar i posar en valor el patrimoni geològic per diversos públics i de regular l’espai per minimitzar les pressions antròpiques derivades de l’ús públic.

Les actuacions que s’han fet són:

1.    Disseny i elaboració d’una ruta pels espais de major interès geològic

S’ha dissenyat una ruta per conèixer els punts de més interès geològic de l’espai i per poder entendre la història de formació del Volcà al llarg de la ruta que voreja el cràter. La ruta es pot seguir a través dels QRs que trobareu emplaçats en 5 punts del Volcà, entre Bescanó i Vilobí.

2. Creació de la pàgina web del Volcà de la Crosa

Per tal de conscienciar sobre els valors naturals i les amenaces de l’espai natural de la Crosa—tant de la seva biodiversitat com la seva geodiversitat—, s’ha creat contingut informatiu que s’inclourà al portal web de l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar. Aquest contingut també inclourà la normativa de l’espai i la informació pràctica per visitar-lo.

3. Definició i proposta d’instal·lació d’elements de control de l’accés rodat en àrees sensibles

En alguns punts del volcà s’han detectat processos erosius molt importants, causats en gran part del pas constant de BTT per accedir als punts d’interès. Coincideix que, els punts on es detecta més erosió del sòl i ús indiscriminat de camins per part de les BTT, és a prop dels afloraments volcànics de més interès: la gredera de Can Costa, a Vilobí d’Onyar, que a la vegada és un dels accessos a l’ermita de Sant Llop, i l’aflorament de Guilloteres, a Bescanó.

En primer lloc, s’ha realitzat una diagnosi general dels punts de l’espai on es detecten problemes d’ús públic, relacionats amb l’accés rodat, l’erosió o la delimitació d’accessos, per tal de poder regular els punts conflictius detectats amb baranes, desbrossada de camins o impediments per l’accés rodat.

El punt més sensible a l’erosió al Volcà de la Crosa a Vilobí d’Onyar és el camí de pujada i baixa de Sant Llop, que passa per sobre de l’aflorament de Can Costa, un dels afloraments més importants del volcà. Les actuacions proposades a l’estudi per evitar l’erosió i la degradació d’aquest aflorament que s’han executat són: instal·lació de trencaaigües per evitar que es formin xaragalls i instal·lar tanques per evitar el pas de bicicletes (amb tanques i senyalització) per aquest accés.