Project Description

ERMITES

Ermita Les Fonts - Salitja

Capella de Nostra Senyora de les Fonts (Salitja)

Es troba aproximadament a un quilòmetre del nucli de Salitja. És un edifici senzill, d’una nau i absis semicircular, amb la teulada a vessants laterals. La porta és adovellada de mig punt, per sobre un petit ull de bou i un campanar d’espadanya. Adossada al mur de migdia, una petita sagristia. Per les seves característiques arquitectòniques i ornamentals, cal situar-la al segle XVII.

Està dedicada a la Mare de Déu de les Fonts i és invocada amb motiu de grans sequeres o inundacions i també per guarir malalties. L’advocació va lligada a la font que raja arran mateix i que es recull en la petita bassa que es va restaurar l’any 1995, d’acord amb els corrents arquitectònics actuals.

Com en tants cultes, no podia faltar-hi la llegenda. S’explica que un bou de can Rata cada nit s’escapava i sempre el trobaven al mateix lloc, a prop del brollador d’aigua. Un dia varen decidir burxar a terra i van trobar una imatge de la Verge. La van portar a l’església parroquial i misteriosament va desaparèixer i novament el bou la va trobar a la font i, així,tres vegades, fins que el salitgencs van entendre que havien d’erigir una capella en aquell lloc.